Hoppa till innehåll

Betalningsanmärkningar

Idag är det många personer som inte kan ta lån, hyra- eller köpa lägenhet, teckna något abonnemang av något slag på grund av betalningsanmärkningar. I denna artikel kommer det beskrivas vad en betalningsanmärkning är för något och hur man blir av med en anmärkning.

Betalningsanmärkningar

Vad är en betalningsanmärkning egentligen?

En betalningsanmärkning är enkelt sagt en notering i ett större register som visar svart på vitt om en person har misskött sina betalningar. Det menas med att personen kanske inte har betalat in sina räkningar i tid. I vanliga fall så ligger anmärkningen kvar i tre år hos en privatperson. Hos företag ligger däremot anmärkningen kvar i fem år. I och med detta så kommer det bli svårare för personen att låna pengar av banken, teckna abonnemang mm. Att få en betalningsanmärkning kan innebära att det ställer till det ordentligt för personen. Betalningsanmärkningar syns när någon gör en kreditupplysning på personen eller företaget.

Vem sätter betalningsanmärkningarna?

När väl denna fråga dyker upp bland privatpersoner så brukar oftast svaret vara Kronofogden, men det stämmer inte. Det Kronofogden egentligen gör ät att de går in och betalar till företaget eller privatpersonen som inte har fåt in sina pengar i tid enligt räkningen eller vad det nu kan vara. De som egentligen tar hand om detta är ett kreditupplysningsföretagen. Kreditupplysningen får informationen av Kronofogden och därefter sätts det en betalningsanmärkning på personen eller företaget.

Hur blir man av med en betalningsanmärkning?

Att man vill bli av med sin betalningsanmärkning är ganska glasklart. Det måste göra är alltså betala av skulden. När man har betalat av sin skuld så stannar anmärkningarna kvar i tre år som jag nämnde ovan innan den försvinner helt. Om omfattningen gäller större summor så kan man effektivt betala av skulden genom att ta ett lån. Vanliga långivare, då menar jag storbankerna beviljar väldigt sällan lån till en person som har betalningsanmärkningar. Men det finns andra alternativ. Det finns nämligen kreditgivare som beviljar lån med betalningsanmärkningar. Det finns tonvis med information kring detta på internet. Lycka till!

Publicerat iFöretag