Hoppa till innehåll

Därför är ett kreditkort bättre än dyra sms lån

Att ordna en snabb kredit med ett sms lån är en enkel men tyvärr också ganska dyr lösning. Om du har en svajig ekonomi och ibland behöver låna några tusen är det nästan alltid en mer fördelaktig lösning att skaffa ett kreditkort. Det går faktiskt att få ett kreditkort trots att man inte har så stor inkomst så länge man inte ansöker om en stor kredit. Att ha ett kreditkort med en kreditgräns på 15 – 20 000 kronor är mycket smidigare och billigare än att ta tillfälliga sms lån som många gånger dessutom rullar vidare till nästa månad med en permanent avgift och ett svart hål i privatekonomin som följd.

Allt hänger egentligen på vilken typ av person du är. Om du vet att du snabbt som ögat skulle handla upp hela krediten om du fick ett kreditkort är det naturligtvis en dålig lösning eftersom du då snabbt sätter dig i en sämre sits än du var i ursprungligen. SMS lån förkastas av många men i vissa lägen kan det vara den enda lösningen på ett tillfälligt pengaproblem. Det kan till exempel vara så att du inte har betalat en räkning och den vilken dag som helst kommer att överlämnas till inkasso eller ännu värre till kronofogden. I ett sådant läge kan ett sms lån vara en bra lösning eftersom kostnaden för att låna pengar blir lägre än de kostnader och problem du annars kan råka ut för.

Räkningar som riskerar att hamna hos kronofogden måste alltid ha högsta prioritet framför alla andra utgifter och räkningar. Priset för en betalningsanmärkning går inte att värdera i pengar. Det värsta av allt är att en anmärkning finns kvar i över tre år även om skulden betalas. Sammanfattningsvis om du behöver en flexibel kredit överväg att ansöka om ett kreditkort. Det är en smidig lösning, enkelt att använda och det kostar mycket mindre än sms lån.

Betalar du dina räkningar i tid behöver du heller inte betala någon ränta eller andra avgifter. Du får dessutom ofta en reseförsäkring på köpet och även andra bra försäkringar och förmåner kan ingå. För att hitta bästa kreditkortet är det viktigt att du jämför olika kreditkortsgivare då du kan spara pengar genom att välja ett kort som passar just din situation bäst.

Om kreditkort, betalkort, bankkort & kontokort

Innan du bestämmer dig för vilken typ av kort som passar bäst för dig är det vikigt att veta skillnaden mellan olika typer av kort. Här går vi igenom skillnaden mellan kontokort, kreditkort och betalkort.

Vad är ett kontokort?

Kontokort är ett slags samlingsnamn och delas in i bankkort, betalkort och kreditkort. Gemensamt för alla typer av kontokort är att de är en form av betalningsmedel som gör det möjligt att betala för varor och tjänster där kortet accepteras som betalningsmedel.

Vad är ett kreditkort?

Ett kreditkort är en form av kontokort som är förenat med kredit från en bank eller ett kreditinstitut. Med ett kreditkort kan du vanligtvis välja att betala av hela beloppet du har handlat för varje månad eller betala av en mindre del av beloppet. Om du väljer att inte betala av hela beloppet så tillkommer ränta. Räntan varierar mellan olika kreditkort och kreditinstitut så det är viktigt att du noga jämför olika kreditkort beroende på hur du planerar att använda ditt kreditkort.

Vad är ett betalkort?

Ett Betalkort har likt ett kreditkort en viss kreditgräns beroende på din betalningsförmåga, din privatekonomi och betalkortets begränsningar. Du kan även sätta en lägre kreditgräns utefter dina önskemål. Det som främst skiljer ett betalkort från ett kreditkort är sättet som du betalar på när din faktura kommer. Med ett betalkort måste du betala av hela faktureringsbeloppet på en gång medans du med ett kreditkort kan välja att göra mindre delbetalningar men med påförd ränta.

Vad är ett bankkort?

Med ett bankkort använder du pengar du har på ditt konto. Kortet kopplas direkt till ditt bankkonto vilket innebär att dina uttag och köp dras direkt vilket gör det omöjligt att övertrassera ett bankkort och riskera att betala ränta på skulden. Ett bankkort är bra för dig som inte har bra kontroll på din privatekonomi eftersom du inte kan spendera mer pengar än du har.

Publicerat iLån