Hoppa till innehåll

Handla med guld

Människor har i århundraden handlat och värdesatt guld. Anledningen är väldigt enkel, det är inflationsskyddat och är en långsiktig och stabil form av investering. Eftersom utbudet är begränsat så är det omöjligt att det ska gå inflation i guld.

Sedan år 2000 har guldpriset stigit med hela 483%! Orsaken till denna fantastiska utveckling är helt enkelt därför att guld är en stabil investering. När börsen går upp så stiger även priset på guld, folk har en optimistisk framtidstro och satsar på aktier, obligationer och guld. Vid de tillfällen när börsen går ner letar både sparare och investerare efter säkrare och mer stabila satsningar, så som guld. På så sätt stiger guldvärdet oavsett om börsen går upp eller ner. Ändå talas det om att guld är undervärderat och värdet förväntas fortsätta att stiga.

investera i guld

De som är intresserad av att investera i guld kan göra det i både guldtackor och i mynt. Man kan så klart investera i guld online via aktörer som IG Markets. Mynt kan ibland anses mer lönsamt eftersom det är lätt att få upp priserna på mynt, särskilt för dem som har kommit över mynt med stort samlarvärde. De är också enklare att förvara, transportera och sälja eftersom de är mindre. Dock är försäkring och/eller bankfack att rekommendera oavsett om man investerar i mynt eller tackor. En annan fördel med investeringsguld, dvs. guld som är 99% rent, är att det är den enda varan som är momsbefriad i S+verige.

Var dock försiktig med att köpa så kallat oallokerat guld. Detta innebär att man köper guldet av banken, men istället för att fysiskt inneha guldet så får man en skuldsedel av banken på guldvärdet vid köptillfället. Detta kan vara en riskabel investering eftersom bankerna lånar ut pengar till sina kunder och bara behåller en liten del av lånevärdet som säkerhet. Det betyder att bankerna kan låna ut upp till 95% av värdet på ditt guld och endast ha 5% som säkerhet. Hamnar banken i kris så ägs guldet av banken, som enbart har en skuld till dig. Så vill det sig illa så kommer konkursförvaltaren att räkna ihop bankens samtliga tillgångar, inklusive ditt guld, och fördelar ut dem jämt över bankens kravställare.

För de som önskar göra en säker och långsiktig investering, så är guldet att satsa på. Vi har handlat med guld i tusentals år och kommer att göra det i många, många år till. Viktigt är bara att se till att du äger guldet själv och att det är väl förvarat och försäkrat.

Publicerat iGuld