Hoppa till innehåll

Köp & investera i guld

Guld är en ädelmetall som brutits och använts av oss människor för olika syften i tusentals år. Idag köper privatpersoner främst guld med två huvudsyften. Antingen köper man guldsmycken eller andra accessoarer tillverkade av guld, eller så köper man rent guld i investeringssyfte.

Den som köper guld med syfte att investera sina pengar i guldet kan känna sig väldigt säker på att guldet ökar, eller åtminstone håller sitt värde i framtiden. Sett till historien så har guldet ökat i värde i ungefär samma tempo som vanliga pengar tappat i värde (inflation). Detta har gjort att många anser det vara en självklarhet att åtminstone investera en del av sina pengar i Guld.

investera i guld

Var kan man köpa guld?

Många tror att man kan köpa guld på banken, men detta stämmer i regel inte. I stället köper man guld hos företag som har specialiserat sig på att handla med guld. Det finns givetvis många fysiska butiker, exempelvis smyckebutiker och liknande där man kan köpa guld. Men idag finns det också många seriösa aktörer på internet där man kan handla guld väldigt enkelt och smidigt.

Det går även att handla guld av andra privatpersoner. På internet kan man exempelvis besöka olika annonssidor där andra personer säljer sitt guld. Kom dock ihåg att vara försiktig när du handlar guld av privatpersoner. Idag finns det väldigt säkra tjänster som man kan använda sig utav, där säljaren inte får tillgång till pengarna förens köparen mottagit varan. Kom också ihåg att man alltid bör skicka försändelserna med rekommenderade brev så att innehållet (guldet) är försäkrat under postgången.

Snabbfakta om guld

Guld är ett grundämne, vilket betyder att guldet endast består utav 100% rent guld och att det inte är en blandning mellan flera andra olika ämnen. Guld är en ädelmetall, och det gör att guldet inte rostar som exempelvis som järn, och det ärgar heller inte som koppar kan göra.

Guldet är väldigt mjukt, och man kan faktiskt dra ut ett enda gram guld till en hela 3 kilometer lång och tunn tråd. När man pressar guld till en väldigt tunn platta så brukar detta kallas för bladguld, och bladguld är så pass tunt att till och med ljus kan tränga igenom det.

Guld väger väldigt mycket, och om man fyller en tvåliters petflaska med rent guld, så kommer flaskan att väga ungefär 20 kilo.

Publicerat iGuld