Hoppa till innehåll

Sätt upp en månadsbudget för din ekonomi

Att ha en månadsbudget för sin ekonomi är oerhört viktigt, speciellt för personer som kanske har lite svårare för att hålla i pengar. Det är aldrig bra att ligga efter med sina betalningar. Men faktum är att många svenskar har för lite pengar varje månad, dagarna innan lönen kommer in på kontot. Många tvingas därför ta dyra sms lån eller snabblån för att på så sätt kunna betala sina utgifter i slutet av varje månad, något som gör att man lätt hamnar i ett ekorre-hjul av ekonomiska trubbel.

Genom att sätta upp en månadsbudget kan man istället se till att spara pengar varje månad. Att ha någon form utav sparande varje månad är viktigt för varje människa. Genom att spara en liten summa varje månad så har man snart en bra buffert som med fördel kan användas ifall oförutsedda utgifter dyker upp. Att spara pengar är viktigt, även om du har gott om pengar. 48% av människor skulle spara pengar om de hade vunnit på lotto. Här kan du se en informationsgrafik om hur nya svenska miljonärer gör med sina pengar efter att ha vunnit en stor vinst på lotto.

Tips för månadsbudget

Snittlönen för hela Sveriges befolkning ligger på mellan 16,000 – 20,000 kronor efter skatt. Vi räknar på att man har en månadslön på 18,000 kronor efter skatt varje månad. Genom att lägga undan fasta kostnader för till exempel hyra, räntor, el och värme samt försäkringar så kanske man har omkring 11,000 kronor kvar i plånboken varje månad. Genom att då lägga undan omkring 1,000 kronor till sitt sparkonto så har man 10,000 kronor kvar att ”leva för” under en månad.

Dela denna summa på 4 (eftersom det går 4 veckor på 1 månad) så har man 2,500 kronor per vecka som man kan lägga på utgifter som mat, kläder, nöje och annat. Det kommer bli betydligt enklare att följa sin budget om man vet exakt hur mycket pengar man har att röra sig med varje vecka.

Många tvingas att titt som tätt ta dyra lån för att kunna täcka sina utgifter. Att låna pengar är ofta ingen bra lösning eftersom man då är tvungen att betala dyra räntor och andra avgifter. Genom att skapa sin månadsbudget så kan man slippa dyra sms lån och snabblån, och istället lägga undan pengar varje månad för sparande!

Snabba tips för att spara pengar

Det finns många knep man kan använda sig utav för att spara pengar. Några hetaste tips som gör att man får mer över i plånboken är bland annat att cykla till arbetet istället för att ta bilen, att ha med matlåda till jobbet istället för att äta ute, att storhandla på lågprisvaruhusen istället för att småhandla på snabbköpet och att handla begagnade saker istället för att alltid handla nytt!

Publicerat iAnnat