Hoppa till innehåll

Tips och råd vid båtlån

Nästan hela Sverige består av en enda lång kust med många vackra skärgårdar, vikar och sund. Många Svenskar ser det som en självklarhet att kunna nyttja och ta del av den vackra havskusten men även de många vackra insjöar som finns över hela Sverige. Att äga en båt är för många en självklarhet men även en trygg investering. Båtar förlorar sällan sitt värde och är det högkonjunktur i landet så kan båtar även öka i värde. För många är båten ett redskap för att kunna ta sig ut och fånga fisk, för andra är det en leksak för att kunna njuta av vattensporter, men för många andra är det som en sommarstuga ute på sjön. Att inreda sin båt behöver inte vara dyrt. Du kan ta en titt på senaste erbjudanden från butiker som säljer saker som du kan använda på just din båt.

båtlån

Vad krävs för att få båtlån

En stor båt med mycket utrustning och möjligheter för övernattning kan kosta en hel del. Flera båtmärken börjar vid 1-miljonstrecket och kostar lika mycket som en exklusiv villa. När det rör sig om stora belopp så ställer båtlånebankerna höga krav på säkerheten. Till skillnad från husköp så finns inga pantbrev för båtlån, utan båtens marknadsvärde utgör grund för säkerheten av båtlånet. Enklast är det att köpa sin båt från auktoriserade båthandlare för att få igenom sin båtlåneansökan. Många stora banker kräver att båtar i dyra prisklasser köps genom auktoriserad båtfirma just för att försäkra sig om båtens marknadsvärde.

Standardreglerna för båtlån är som för många andra större lån. Man bör ha åldern inne, rätt inkomst och sakna betalningsanmärkningar. Givetvis kan flera båtlånebanker fortfarande betala ut lån ifall man önskar båtlån trots betalningsanmärkningar eller även om man har några andra punkter som inte uppfylls för båtlån. Ofta resulterar det då i dyrare ränta och flera krav om borgenärer samt sämre amorteringstider. Önskar man köpa en båt upp till 200,000 kr klassen så finns det många fler aktörer för båtlån på marknaden. Räntorna är inta lika låga som för dyrare båtar, men villkoren brukar vara väldigt gynnsamma om man uppfyller alla kriterier som ställs. För att inte hamna i en ogynnsam situation, bör man skaffa sig ett lånelöfte för båtlån innan man börjar leta efter den rätta båten.

Ett båtlån för hela beloppet

Tidigare var man tvungen att erlägga 20% av köpskillingen i form av insats eller inbyte. Resterande 80% fick man belåna hos en båtlånebank. I och med att konkurrensen ökat bland bankerna eller rättare sagt kreditgivarna så erbjuds fördelaktigare lån. Man kan låna hela beloppet, men då ofta till en lite högre ränta.

Publicerat iLån